dinsdag 31 oktober 2017

Mijn ervaring in de kleuterklas



Op donderdag 19 oktober moesten alle leerlingen uit het zesde jaar een dag gaan werken om het project van Youca te steunen. Youca staat voor Youth for Change and Action. Het is een organisatie die jongeren stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Er gingen 15 000 jongeren aan het werk en met het geld dat ze verdienden hebben ze een project in het buitenland en zeven projecten in België zelf gesteund. Dit jaar werkten ze samen met TRIAS om jongeren in El Salvador te engageren.

De job die ik had was een dag assisteren in de eerste kleuterklas. Er waren vier kleutertjes aanwezig in de klas. Na de herfstvakantie komen er nog negen bij. Eerst moesten de kindjes hun boekentas leegmaken en hun fruit en water in de juiste bak zetten. Daarna deden ze hun jas uit en mochten ze op de bank gaan zitten. De dag startte zoals altijd met de begroeting. Eens ze op de bank zaten werd “Anna de pop” wakker gemaakt en nam de juf “Janneke Maan” van het bord. Daarna keken ze welk weer het buiten was. De zon scheen, maar er waren wolken zichtbaar. Dit werd op het bord gehangen in plaats van Janneke Maan. Het thema van de dag was regen, want de volgende dag gingen ze een wandeling maken in het bos met de paraplu. De juf deed enkele liedjes rond het thema van de dag. Voor het eerste liedje moesten de kindjes met twee stokjes tegen elkaar tikken zodat er een regen geluid ontstond. Ook ik mocht meedoen. Bij het tweede liedje moesten de kindjes onder een grote paraplu gaan staan. Vervolgens werd de dag van de week bekend gemaakt door een nieuw liedje. Het was donderdag dus de kindjes moesten met hun voeten op de grond stampen om de donder na te doen. Als laatste werden de aanwezigheden opgenomen en als je aanwezig was moest je met je beide voeten in een blauwe hoepel springen die plassen voorstelden. Na de ochtendbegroeting mochten de kindjes spelen met de klei, auto’s of de noten uit het bos. Alles stond in het teken van de herfst of halloween. Net voor de pauze had de juf de kindjes een kunstwerk laten maken van mooie gekleurde herfstblaadjes. Ook mochten ze hun stukje fruit opeten. Na de pauze moesten een aantal kindjes meegaan naar de lagere school voor een fotosessie met hun oudere broer of zus. Het was een hele organisatie om iedereen op de foto te krijgen, maar alles is vlot verlopen. Na de middagpauze kwam de turnmeester even op bezoek in de klas om een beetje met de kindjes te spelen. Ze speelden terug met de klei en de nootjes. Bij de klei leerden we ze om slakjes en regenwormen te vormen, maar ze maakten alles gewoon kapot in plaats van iets te maken. Daarna was er weer een pauze waarbij iedereen een koekje kreeg. Na de pauze moesten de kindjes afscheid nemen van Anna en werd Janneke Maan weer op het bord gehangen. Als laatste moesten ze zich klaarmaken om naar huis of de avondopvang te gaan.

Deze dag heeft me laten zien hoe een dag in de kleuterklas eruit ziet als je zelf geen leerling meer bent. Ik vond het een unieke ervaring en zou het gerust nog een keer willen overdoen!

Ellen Van Schooten
6MWE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.