dinsdag 23 januari 2018

Jagen en vissen

Reeds in de Oudste Tijden waren onze voorouders intensief met jacht en visvangst bezig. Ook nu nog spelen beide een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de moderne mens. Ze zorgen er niet alleen voor dat de mens voldoende gevarieerd kan eten, maar ze hebben ook een groot economisch en ecologisch belang. Staan we hier als consument voldoende bij stil? Zijn we niet al te vaak bezig met de negatieve gevolgen ervan?

De jacht en de visserij hebben een positieve invloed op de gezondheid van de consument: over hoe meer variëteiten hij beschikt, des te gezonder en evenwichtiger hij zijn maaltijd kan samenstellen. Hij moet hierbij rekening houden met het ritme van de natuur: een stukje wild kan hij enkel tijdens het wildseizoen verorberen en ook de overheerlijke mosselen zijn niet het hele jaar door te verkrijgen.

De beide sectoren hebben ook een groot economisch belang, want ze zorgen voor veel werkgelegenheid op verschillende niveaus. Alvorens het lekkere stukje vis of vlees op je bord komt, hebben er reeds heel wat mensen hun brood mee verdiend. Niet enkel de visser of jager, maar ook de handelaar op de vroegmarkt, de transporteur die voor het vervoer zorgt, de controleurs van het voedselagentschap, de ambtenaren van de financiële overheden, tot de verkoper in de supermarkt of de plaatselijke winkelier.
Dat de jacht en de visvangst de overbevolking van bepaalde soorten tegengaat en op die manier de populatie van andere soorten stimuleert en in stand houdt, kan alleen maar toegejuicht worden. Het in stand houden van dit ecologisch evenwicht is dus een andere belangrijk voordeel.

Een aanzienlijk nadeel is dan weer het dierenleed dat bewust en gelukkig meestal onbewust wordt veroorzaakt. Vaak kunnen jagers niet vermijden dat dieren niet onmiddellijk dodelijk worden getroffen. Dierenrechtenorganisaties zoals GAIA en Animal Rights zien erop toe dat de dieren een snelle en pijnloze dood kunnen sterven. Enkel door hun acties te steunen, dragen we bij tot het welzijn van de dieren.

Dat de jacht en visserij essentieel is voor het leven en overleven van de mens is al sinds de Oudste Tijden duidelijk. Inmiddels gaat het al lang niet meer over overleven alleen. Jacht en visvangst zorgen voor voldoende gevarieerd voedsel en dragen zo bij tot een verbetering van de gezondheid van de mens. Daarenboven hebben ze ook een groot economisch en ecologisch belang met respect voor mens en dier. Het is dan ook de verantwoordelijkheid van de consument om de voor- en nadelen af te wegen bij de keuze van zijn dagelijkse voeding.

Maxime Vercauteren 
4LA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.